De realiteit haalt de leugen in.

Lange tijd gedroeg Rusland zich als onaantastbaar en immuun in de pandemie. Het is een oud communistisch trekje – dat we wereldwijd zien – om problemen dood te zwijgen. Communisme – of een afgeleide daarvan – werkt blijkbaar als een vaccin tegen een een onbekende vijand. De afgelopen dagen namen het aantal geregistreerde gevallen in Rusland echter enorm toe en moest men schakelen naar een tweede fase in de aanpak: de verheerlijking van de aanpak. Een ideaal land, met een ideale leider, heeft een ideale gezondheidszorg.

Maar in werkelijkheid staat het medisch personeel onder zware druk. Wie daar kritiek op heeft, valt uit het raam.

Het overkwam een Russische ambulancearts die had geklaagd omdat hij moest blijven doorwerken, ondanks het feit dat hij besmet was. Net als twee collega’s voor hem, viel hij toevallig uit het raam en liep een zware schedelbreuk op. De twee andere artsen hadden geklaagd over het gebrek aan beschermende kleding.

Officieel zouden er momenteel 145.000 besmettingen zijn geteld in Rusland. 1.356 mensen overleden ten gevolge van Covid-19. Hoeveel het er echt zijn, weten we niet. Net zo min dat we weten of er niet nog meerdere mensen zo dom zijn om uit het raam te vallen.