Sabam eist geld van gesloten horeca: ‘Het zijn ware maffiapraktijken’

Zelfs al ­zullen de cafés dit jaar in ­totaal vijf maanden gesloten zijn, toch betalen ze bijna de volle pot aan auteursrechten. Horeca Brussel bereidt een gerechtelijke procedure tegen Sabam. “We willen niet betalen als we geen muziek spelen”, klinkt het. 

De kans dat cafés en restaurants dit jaar nog zullen opengaan, is zeer klein. Als we kijken naar de eerste lockdown, zullen ze nog vijf maanden gesloten zijn. Virologen voorspellen dat ze pas open zullen gaan tegen de lente. “Ik ben positiever over  volgend jaar. Dat is een realistischer tijdstip”, aldus biostaticus Niel Hens.

Sabam

Ondanks de verplichte sluiting moeten zij ook dit jaar volledige auteursrechtenvergoeding betalen aan Unisono, het inningsplatform van onder meer de auteurs­vereniging Sabam. Unisono biedt de horecazaken momenteel slechts een ‘solidariteitskorting’ van één maand aan op het jaarforfait.

De Brusselse horeca bereidt nu een gerechtelijke procedure voor tegen Sabam. “We hebben verschillende keren proberen uit te leggen dat dit niet oké is, maar dat gesprek draait steeds op niets uit. Het zijn ware maffiapraktijken.”

Ook Horeca Vlaanderen reageert. “Het is heel vreemd dat onze leden auteursrechten moeten betalen voor de maanden waarop ze verplicht gesloten zijn”, zegt Matthias De Caluwe. “We willen een factuur die op een eerlijke en objectieve manier berekend wordt”, vult Pierre Poriau van de Fédération ­Horeca Wallonie aan.

Federale oplossing

De Vlaamse, Waalse en Brusselse horecafederaties zitten volgende week samen met Unisono. “Horeca­zaken betalen elk jaar een forfaitbedrag. In april zijn we al overeengekomen dat ze voor één maand geen auteursrechten moesten betalen. We hebben zeker begrip voor het feit dat ze langer moesten sluiten dan die ene maand. Anderzijds zijn ook de auteurs en musici ontzettend hard getroffen. Ook zij hebben al heel veel inkomsten zien wegvallen”, vertelt Olivier Maeterlinck van Unisono.

LEES OOK: Gaan cafés en restaurants dit jaar nog open? ‘Lente van volgend jaar dan een realistischer tijdstip’

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More