“Wat doe je nu, achterlijken aap.”

 

“Ik heb nog met hem proberen praten achteraf, maar vond het heel vreemd dat ik van hem de volle laag terugkreeg”, dat was de reactie van Van Aert na de elfde rit in de Tour de France. Even daarvoor had Sagan hem in volle sprint proberen van zijn fiets te wippen. Dat Van Aert daardoor de spurt verloor, is wat kort door de bocht, maar het bracht het Kempens wielerwonder wel van zijn volle melk.

”Ik sprint op één lijn aan de koord. Dat is mijn recht want ik was daar als eerste begonnen. Als je dan op zo’n manier probeert om ruimte te creëren dan heeft dat niks met sprinten te maken. Als de jury dit zou toelaten, volgen ze het reglement niet”, zei Van Aert aan Sporza nadat hij de beelden van de spurt had kunnen bekijken. Hij vertelde er niet bij dat hij Sagan op z’n Engels heeft uitgescholden en hem zijn langste vinger had gegeven.

Een sprint in de Tour is het hoogfeest van de adrenaline: eerst vloeken, daarna denken. Het leverde Van Aert een boete van 185 euro op. Sagan kwam er minder goed vanaf. De Tourjury declasseerde hem. Officieel werd Sagan vandaag dus laatste, een ramp voor zijn groene trui-ambitie. Sam Bennett werd tweede in de sprint en heeft nu 68 punten voorsprong op den aap de Slovaak.