U zou verwachten dat ze bij Samsung een gat in de lucht springen nu de berichten over de tegenvallende verkoopcijfers van de iPhone X blijven komen. Niets is minder waar. Samsung is de grote pineut.

Zoals u wellicht weet is Apple voor de schermpanelen van de iPhone X gaan aankloppen bij zijn grootste concurrent. Samsung was dan ook de enige fabrikant die snel genoeg OLED-schermen van een hoge kwaliteit kon produceren. De Koreanen begrepen dat ze een zaakje konden doen en verpatsten hun schermen tegen een hoge prijs aan Apple: een dikke honderd dollar per stuk, inclusief de touchsensoren. Dat is dan ook meteen een van de redenen dat een iPhone X meer dan duizend euro kost.

Net iets te duur voor de meesten, zo blijkt nu. Het gevolg is dat Apple beslist heeft om  de productie van zijn topmodel te halveren. Dit had Samsung niet voorzien en produceerde een hele voorraad schermen. De Koreaanse fabrikant beseft nu dat ze voor heel veel geld in stock hebben liggen waar ze geen afnemer voor hebben. Ze proberen nu nieuwe klanten te vinden voor hun dure OLED-schermen.

Of ze die zullen vinden? Waarschijnlijk niet. Andere fabrikanten hebben namelijk intussen ook niet stilgezeten. Apple gaat voor de nieuwe iPhones – die eind dit jaar op de markt zullen komen – samenwerken met Japan Display. Kortom: bij Apple valt de schade nog redelijk goed mee, bij Samsung iets minder.