Een tv zo breed dat je heen en weer moet kijken alsof je een tennismatch bijwoont, is niet langer science fiction.

Op de technologiebeurs CES in Las Vegas vorige week kondigden fabrikanten de nieuwste gadgets en andere technologische snufjes aan.  Samsung kwam op gebied van kijkplezier met twee innovatieve televisieschermen. Eerst was er de  ‘infinity screen’ 8K-televisie van Samsung, waarbij bijna geen randen meer zichtbaar zijn. Het scherm komt in twee smaken: de Q950TS en Q900TS, waarbij de duurste variant slechts 15 millimeter dik is.

De modellen van de Zuid-Koreaanse fabrikant beschikken over nieuwe kunstmatige intelligentie die het upscalen – een signaal omzetten van een lagere resolutie naar een hogere resolutie- een boost geven.

Dan was er nog de nieuwe variant van hun prijsbeest ‘The Wall’. Twee jaar geleden lieten we onze lezers kennis maken een zeer geavanceerd microledscherm van 150 inch, oftewel een schermdiagonaal van 3,81 meter. Ondertussen is de grootte van ‘The Wall’ bijna verdubbeld tot 292 inch of 7,4 meter. De techniek van een microledscherm lijkt veel op het eerdergenoemde oled, waarbij pixels zelf licht geven en individueel uitgeschakeld kunnen worden. Het grote verschil: Microled zou minder snel inbranden dan oled.

Samsung gaat er prat op dat het scherm garant staat voor 100.000 branduren (11 jaar) en dat op een microled-scherm van amper 30 millimeter dik.

Specialisten schatten dan ook in dat deze tv vooral ook gebruikt kan worden om afbeeldingen van kunst te projecteren. Helaas is er nog niet veel 8K-inhoud beschikbaar, maar dankzij de ingebouwde artificiële intelligentie kan het beeld automatisch worden opgeschroefd naar een 8K-resolutie en dat aan 120 beelden per seconde.

De audio tenslotte wordt verzorgd door de heren van Harman Luxury Audio en Steinway Lyngdorf. 

Naar het prijskaartje is nog raden, maar we kunnen alvast het bed aanraden dat zou passen bij deze tv.

Gepubliceerd door Gert Bleus

"Some men see things as they are, and ask why. I dream of things that never were, and ask why not."