Saudi-Arabië dwingt de Westerse wereld om hun kant te kiezen.

In het Amerikaanse nieuwsprogramma ’60 minutes’, dreigde de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman met “escalaties die de wereldbelangen bedreigen” indien de wereld geen sterke en krachtig actie onderneemt tegen Iran. “De olievoorraden zullen worden verstoord en de olieprijzen zullen stijgen naar ongeziene hoogten”, was zijn boodschap.

Sinds de droneaanslag op Saoedische olie-installaties twee weken geleden, zit iedereen te wachten op een gewapend conflict. Er vliegt dreigende taal heen en weer tussen Iran en Saudi-Arabië. Iran blijft roepen dat ze nergens van weten, Saudi-Arabië, blijft zich in de slachtofferrol wentelen. Ondertussen blijven de twee landen tegen mekaar vechten in Jemen en veroorzaken in een land dat niet het hunne is, een humanitaire apocalyps die zijn gelijke niet kent.

Nu vriend Trump voor zijn eigen deur aan het keren is, acht kroonprins bin Salman de tijd rijp om de wereld tot een standpunt te dwingen: ‘Willen jullie betaalbare olie? Kies dan onze kant en onderneem acties tegen Iran.’

Wel duidelijk van een prins die denkt dat hij de koning van de wereld is, maar krankzinnig gevaarlijk en een bedreiging van de wereldorde. China en Rusland kiezen alvast de kant van Iran. En wij ?