De Franse ex-president riskeert een gevangenisstraf van 10 jaar. 

Het worden spannende dagen voor Nicolas Sarkozy. Vanaf maandag staat hij terecht in een afluisteraffaire. Hij wordt ervan beschuldigd belangrijke informatie te hebben afgetroggeld van een hooggeplaatste rechter, in ruil voor een interessant postje in Monaco. 

De zaak wordt gelinkt aan de zogenaamde ‘Libische affaire’: hiervoor werd Sarkozy al eerder aangeklaagd. De Libische dictator Muammar Khaddafi zou hem in 2007 maar liefst 50 miljoen euro hebben toegestopt om zijn verkiezingscampagne een boost te geven. Toen daar meer en meer verdachte informatie rond uitlekte besloot de onderzoeksrechter in 2013 om Sarkozy te laten afluisteren. De flamboyante ex-president van Frankrijk is dan ook al lang geen onbesproken figuur meer. 

Gevangenisstraf

Er hangt Sarkozy veel boven het hoofd. Naast een boete van een miljoen euro riskeert hij ook een celstraf van 10 jaar. Later staat hij nog terecht in de Libische affaire, en ook de Bygmalion-affaire zal de revue nog passeren. Hij zou in 2012 ook meer hebben uitgegeven aan zijn verkiezingscampagne dan wettelijk was toegestaan.