Paleiscoup of interne afrekeningen?

In het land van de heilige olie, Saudi-Arabië, worden drie prinsen beschuldigd van ‘verraad’. Volgens het paleis was het drietal bezig met het voorbereiden van een staatsgreep tegen koning Salman en de tegen de almacht van het zoontje – en kroonprins – Mohammed bin Salman. Die laatste doet er alles aan om sympathiek over te komen naar het buitenland, maar regeert het land met een harde hand.

Ondanks kostelijke pogingen om modern over te komen, zien mensen met de gave van het onderscheid dat wel even anders. Het is niet voldoende om wat influencers om te kopen met een megalomaan muziekfestival of om wielrenners – die alles doen voor het geld en geen vragen stellen – door de woestijn te laten fietsen, om voor politiek correct te worden aanzien.

Niet als je een journalist (Jamal Khashoggi) laat vermoorden, niet als je een bloedige oorlog voert in Jemen en honderduizenden mensen de hongerdood injaagt, en zeker niet als je nu Prins Mohammed bin Nayef laat arresteren. Want dat is de meest opvallende arrestatie van de drie. Bin Nayef was minister van Binnenlandse Zaken tussen 2015 en 2017 en eerste kroonprins van Saudi-Arabië onder huidig koning Salman. In 2017 werd Mohammed bin Nayef opzij geschoven ten voordele van de zoon van Salman, die nu de lakens uitdeelt in Riyadh. Sindsdien had hij geen enkele officiële functie meer, maar wordt nu wel opgepakt. Samen met de twee anderen riskeert hij een gevangenisstraf of executie.

De arabieren beseffen dat olie een eindig verhaal is en dat ze uit een ander vaatje zullen moeten tappen als Saudi-Arabië straks weer niet meer dan slechts een saaie woestijn zal zijn. Hoe dan ook, het lijkt het erop dat men binnen het paleis aan een grote schoonmaak is begonnen, zodat de kroonprins zeker is van de troonsopvolging en dat hij zijn eigen onaantastbare zelf kan blijven.