Chinees restaurant in Brugge weigert Chinezen en gebruikt daarvoor een trucje.

Je zal dezer dagen maar een Chinees restaurant hebben in Brugge. Dan run je zo’n beetje het equivalent van het huis van wantrouwen. Het laatste wat je dan wilt, zijn Chinese toeristen in je zaak (als er nog toeristen zijn).

Dus, hoe overtuig ik mijn vaste klanten, hoe houd ik het coronavirus buiten en hoe selecteer ik? Met andere woorden, hoe houd ik echte Aziaten buiten en hoe herken ik Belgische Aziaten?

Het Brugse restaurant China in de Zuidzanstraat vond de oplossing voor dit probleem in de Brugse geschiedenis. In 1302 gingen de Bruggelingen voor dag en dauw de Fransen te lijf en maakten ze een kopje kleiner. Om mekaar in de schemering te herkennen en de Vlamingen van de Fransen te onderscheiden, vroeg men de strijdkreet ‘schild en vriend’ te scanderen. Franstaligen kwamen hiermee niet verder dan ‘skilt en vRiend’ en vielen door de Vlaamse mand.

In restaurant China kennen ze hun Vlaamsche geschiedenis. Wie binnenkomt, krijgt in het schoon Vlaams de vraag of ze gereserveerd hebben. “Zo weten we meteen of het toeristen zijn of niet”, aldus de uitbater.

Met alle Chinezen dus, maar niet met echte.