Een Frans vrouwtje kreeg de verassing van haar leven.

Een schilderijtje dat tientallen jaren lang boven het gasfornuis hing in de keuken van een bejaarde Franse dame hing, werd gisteren geveild voor ruim 24 miljoen euro. Het bleek ‘De Bespotting van Christus’ te zijn van de dertiende eeuwse Italiaanse schilder Cimabue. Nooit eerder heeft een middeleeuws schilderij zoveel opgebracht

Hiermee is het schilderij beland op de lijst van de tien oude schilderijen waarvoor de hoogste bedragen zijn betaald, naast werken van Rembrandt, Rubens, Leonardo da Vinci en Raphael.

Omdat de bejaarde vrouw haar huis wilde verkopen, liet ze in juni een veilingmeester naar haar inboedel kijken.

“Ik had een week om de inboedel te beoordelen en het huis te legen. Ik moest er ruimte voor maken in mijn schema. Als ik dat niet deed ging alles naar de vuilnisbelt”, vertelde Philomène Wolf, de veilingmeester, aan de Franse krant Le Parisien.

Wolf adviseerde de eigenaresse om het schilderij door experts te laten evalueren. Kunstexperts van Turquin in Parijs bevestigden dat het werk deel uitmaakte van een groter tweeluik uit 1280.

De waarde van het schilderij was voor de veiling geschat op 4 tot 6 miljoen euro.”Dit is de enige Cimabue die ooit op de markt is gekomen”, zei Dominique Le Coent, hoofd van het veilinghuis Actéon in de Franse stad Senlis. “Je moet voorbereid zijn op verrassingen.”

Het werd uiteindelijk verkocht voor 24 miljoen euro.

Hoewel het werk al die jaren boven het gasfornuis heeft gehangen, is het nog in goede staat.

Het is niet bekend of ze haar huis nog verkoopt.