En bijna alle vrouwen kregen al seksistische opmerkingen naar het hoofd gesmeten.

Het is de voorbije dagen nogal wat geweest in Frankrijk. De mensen waren er zo blij dat hun nationale duik voetbalploeg het WK won, dat er massaal gefeest werd. En de boel afgebroken. Auto’s van onschuldige mensen op hun dak gegooid of in de fik gestoken. Knap hoe die Fransen feesten kunnen.

Vandaag lezen we ook nog in de krant dat verschillende vrouwen tijdens dat feestgedruis aangerand werden. Seksistische commentaar te slikken gekregen, in hun achterste geknepen, bij hun geslachtsdelen gegrepen. Triest.

Toch gebeurt het vaak, zo blijkt nu uit een onderzoek van de sociale organisatie JUMP. Zij hield een rondvraag bij in totaal 3.300 vrouwen, waarvan ongeveer de helft Belgische en de helft Franse dames. De resultaten zijn redelijk schokkend.

Bijna de helft van de vrouwen werd al fysiek aangerand op straat of tijdens een rit met het openbaar vervoer. 9 procent werd op het werk door een collega of overste al eens op ongepaste wijze aangeraakt. Slechts 20 procent gaf de aanranding aan.

Over verbaal seksueel geweld kunnen zowat alle vrouwen meepraten. 98 procent van de vrouwen kreeg al seksistische opmerkingen naar het hoofd gegooid. Voor wie denkt dat dit grappig is: slechts 5 procent van de vrouwen zegt zich daar niks van aan te trekken.

Voor wie het graag in exact cijfers wil: onderstaande percentages geven het aantal vrouwen aan dat hiermee al te maken kreeg.

Soorten seksisme op het werk:

Een ‘grap’: 83 procent

Een ongepaste opmerking: 71 procent

Een belediging: 24 procent

Gefluit: 9 procent

Fysieke aanranding: 9 procent

Soorten seksisme op straat of openbaar vervoer:

Een ‘grap’: 85 procent

Een ongepaste opmerking: 64 procent

Belediging: 62 procent

Gefluit: 60 procent

Fysieke aanranding: 44 procent

Voorts bleek uit het onderzoek dat de meerderheid van de vrouwen deze dingen niet aangeeft, omdat ze zich zélf schuldig voelen voor het incident. Omdat ze misschien toch te sexy gekleed waren. Of misschien flirterig overkwamen, terwijl dit niet de bedoeling was.

Gepubliceerd door Stefan Lambrechts

Optimist en liefhebber van mooie natuur, door wiens aderen ook een beetje benzine stroomt.