Onbekenden plaatsten beelden op YouTube van honderden gevangenen die naar een ‘omscholingsplek’ worden gebracht.

Op de beelden, die in het geheim genomen zijn door een drone, zijn honderden kaalgeschoren mannen te zien die geknield wachten om afgevoerd te worden. Hun handen zijn vastgebonden op de rug en ze zijn allemaal geblinddoekt. Rond hen staat er een indrukwekkende politiemacht. Insiders zeggen dat het niet ongewoon is dat Chinese gevangenen geboeid en geblinddoekt worden wanneer ze worden getransporteerd. 

Wie de beelden geplaatst heeft en waar ze vandaan komen, is niet geheel duidelijk. De video is anoniem gepost door een account die zich ‘Oorlog aan de angst’ noemt.

Volgens een Australische onderzoeker die de beelden analyseerde zou het om Oeigoeren gaan op een treinstation in het zuidoosten van Xinjiang. De Oeigoeren zijn van oorsprong Turken en wonen in het Chinese XInjiang. Het zijn allemaal moslims. Hun geloof zou de reden van hun gevangenschap kunnen zijn. China maakt er geen geheim van dat het een harde strijd voert  tegen het moslimfundamentalisme. De beelden zouden een voorbeeld zijn van die harde aanpak, al beweren tegenstanders dat het om politieke gevangenen gaat.

De gevangenen zouden naar Xinjiang zijn gebracht om te worden geplaatst in heropvoedingskampen. China zelf, zit er zelf blijkbaar nauwelijks mee en noemt het voorbeeld voor andere landen. Het ontkent wel dat het concentratiekampen zou hebben.

Het lekken van de beelden veroorzaakt dan ook niet meer dan wat verontwaardiging bij wie er naar kijkt. China heeft het niet zo met pottenkijkers en blijft gewoon verder gaan met wat sommigen ‘de onderdrukking van de mensenrechten en fundamentele vrijheden op lange termijn’ noemen.