Ook tien jaar na zijn dood blijft Michael Jackson omstreden. We leren in een nieuwe schokkende documentaire de superster van een andere kant kennen. “Michael was een zieke man, een seksueel roofdier.”

In Leaving Neverland, die afgelopen weekend op het Sundance-filmfestival in Amerika in première ging, wordt Jackson postuum opnieuw beschuldigd van seksueel misbruik. Zo krijgen we het verhaal van twee vermeende slachtoffers te zien in de vier uur lange film van de Britse regisseur Dan Reed. De getuigenissen van de 36-jarige Australiër Wade Robson en de 41-jarige James Safechuck, de jongen die in 1987 met de zanger in een bekende Pepsi-reclame te zien was zijn dan ook schokkend.

Zo zou de zanger de jonge jongetjes sieraden hebben aangeboden in ruil voor seks. Hij organiseerde een compleet huwelijk met Safechuck. Hij laat de kleine gouden ring, ingelegd met diamanten zien en legt uit hoe Jackson hem de ring gaf tijdens een geheime huwelijksceremonie. Jackson was toen 30 jaar, Safechuck 10 jaar. Volgens de getuigenis van Safechuck kocht de overleden zanger regelmatig sieraden voor hem. Dit zou een beloning zijn geweest voor seksuele handelingen. De getuigenissen worden ondersteund door archieffoto’s en honderden faxen.

Deze beschuldiging komen hard aan. Het Sundance publiek kreeg voor de film te horen dat er professionele bijstand aanwezig was als iemand na het zien van de film hier nood aan zou hebben. De documentaire is dan ook heftig, gedetailleerd en overtuigend. De seksuele ontmoetingen met de zanger worden door beide mannen openhartig gebracht. Het publiek gaf Safechuck en Robson een staande ovatie aan het einde van de film.