‘Dramaqueen-viroloog’ Whatelet is vernietigend over het Belgische coronabeleid.

Nog voor er sprake was van een echte pandemie – begin februari – trok de Waalse viroloog Marc Wathelet aan de alarmbel. Dokter Maggie De Block noemde hem toen een dramaqueen. Sindsdien is Wathelet blijven waarschuwen voor het gevaar voor besmettingen in scholen. “Verbied de heropening van de scholen. Het zal bijdragen tot een nieuwe golf van besmettingen”, riep hij half mei. Maar volgens onder meer microbioloog Herman Goossens (UA) en viroloog Marc Van Ranst (KU Leuven) baseerde hij zich op foute gegevens.

Nu pleit de wetenschapper voor een strengere lockdown van zes à acht weken. Zoals in maart dus. Alles dicht, ook de scholen. In een open brief haalt hij snoeihard uit naar de lauwe aanpak van de coronacrisis. “Met een virus kan je niet onderhandelen.”

“Nu de scholen openen, zou een criminele beslissing zijn”, aldus Wathelet. “Ik zou het zelfs onder de noemer ‘vrijwillige doodslag’ durven klasseren. Er is niets dat zo’n beslissing rechtvaardigt, integendeel: leerlingen zijn zelf vragende partij om naar afstandsonderwijs over te schakelen. Nu zitten ze immers constant met de daver op het lijf omdat ze vrezen dat ze dat virus mee naar huis zullen nemen.” Wathelet vindt dat de quarantaineperiode die Sciensano nu oplegt veel te kort is. “Alles moet blijkbaar wijken om die scholen opnieuw open te laten gaan. Realisten weten echter nu al wat er komt: meer besmettingen, meer ziekenhuisopnames en meer overlijdens.”

On ne peut pas négocier avec un virus.