We draaien de klok even 70 jaar terug.

De enige vorm van social media bestond enkel op papier, en in plaats van miljoenen Instagram-modellen moesten heren zich beperken tot slechts een handvol pin-up girls om eindeloos te kunnen staren naar wat vrouwelijk schoon.

De bekendste jaren 50 pin-up girl was ongetwijfeld Norma Jeane Mortenson. Norma wie? Misschien dat je dit stijlicoon beter kent onder de naam Marilyn Monroe. Nochtans was haar weg naar eeuwige beroemdheid eentje van veel afzien en miserie.

Geboren in 1926 en op een leeftijd van 16 jaar al meteen in een pleeggezin geplaatst omdat haar drugsverslaafde moeder de taak van het opvoeden niet meer aankon. Haar pleegouders dwongen haar als tiener om met haar buurman te trouwen. Dat huwelijk eindigde na vier jaar al in een scheiding. In 1947 poseerde de 21-jarige Norma nadien onder lichte dwang van een fotograaf naakt voor amper 50 dollar, en maakte ze dus naam als pin-up girl.

Daarna besliste Norma het over een andere boeg te gooien. Het haar werd geblondeerd, het gebit gereviseerd en ze nam acteer- en zanglessen. Ook nam ze een artiestennaam aan: Marilyn Monroe.

Het leverde haar enkele filmrolletjes op in As Young as You FeelMonkey Business en Don’t Bother to Knock. Intussen werden haar naaktfoto’s ook in de pers gelekt, maar zoals je weet, bestaat er niets als slechte reclame.

Sterker nog, het nieuws zorgde er juist voor dat nog meer mensen geïnteresseerd raakten in haar films. Tot haar bekendste films behoren Gentlemen Prefer Blondes, Some Like It Hot en The Seven Year Itch. In deze laatste film zit de wereldberoemde scène met de witte, opwaaiende jurk.

Monroe overleed in 1962 op 36-jarige leeftijd aan een overdosis van slaappillen, alhoewel er verschillende complottheorieën zijn dat Monroe werd vermoord vanwege een affaire met president John F. Kennedy.

Het jaar ervoor ging Marilyn Monroe vrijwillig naar een psychiatrische kliniek in New York. Ze onderging een galblaasoperatie en begon terug te werken aan haar nieuwste productie Something’s Got to Give, de film die nooit zou worden afgemaakt. Monroe verzuimde werk regelmatig en haar studio 20th Century Fox daagde haar voor de rechtbank wegens contractbreuk.

Onderstaande gerestaureerde HD-beelden tonen testbeelden van de film waarin een schijnbaar gelukkige Monroe met de tanden bloot poseert voor de film. Vanwege de galblaasoperatie had ze net 11 kilogram verloren, waardoor ze extra mager oogde in de bikini-auditie.

Niettemin bleef ze een hypnotiserende verschijning  en we beginnen te begrijpen waarom je grootvader nog steeds niet uitgepraat geraakt over haar.

 
 

Gepubliceerd door Gert Bleus

"Some men see things as they are, and ask why. I dream of things that never were, and ask why not."