Stel dat je aan een Antwerpenaar vraagt van waar hij afkomstig is, en hij zou antwoorden: “Van een stad rond Mechelen.” Onmogelijk? Ja.

In de Slimste Mens zat er gisteren ene Senne tussen de 2 knapste dames van Vlaanderen: Marie en Ella. Ik weet het, ik heb een boontje voor Marie, maar dat komt omdat ik haar vader ooit ontmoet heb op een vaartuig in Antwerpen. En wat Ella betreft: haar vader heeft nu eenmaal de beste popsong in Vlaanderen gemaakt (samen met de zingende melkboer “polle pap”).

Ik geef toe dat dit nu niet onmiddellijk de sterkste argumenten zijn en dat ik bovendien aan het afdwalen ben; we gingen het immers over ene Senne hebben. Een beetje tegen mijn zin, want over Marie en Ella zijn er ongetwijfeld leukere en interessantere zaken te schrijven. Misschien hebben ze al avonturen samen beleefd, wat het schrijven hierover zou vergemakkelijken.

Senne nu beweerde dat hij uit een gemeente rond Brugge kwam. Geheimzinnig… Misschien wordt Senne gestalkt en wil hij niet zeggen waar hij woont. Dat kan.

De sympathiekste homo op tv (James Cooke dus) wilde weten of de gemeente van Senne ook een naam heeft. Sint-Kruis, Assebroek of Sint-Michiels bijvoorbeeld? Dat zijn eigenlijk deelgemeenten van Brugge, maar bij veel Bruggelingen is enkel de Brugse binnenstad echt Brugge, en de deelgemeenten rond de kern, zijn dan de gemeenten rond Brugge.

Senne gaf niet toe. Hij wilde die “gemeente rond Brugge” niet vermelden.

Een slimme kijker wist toen al dat er maar 8 mogelijkheden waren. Het gaat toch om een wedstrijd om de slimste mens ter wereld te vinden, en misschien zit die slimste mens gewoon thuis in de luie stoel met een pakje chips?

Senne woont dus per definitie in Blankenberge, Zuienkerke (waar de cult-roman Kamabea gesitueerd is), Jabbeke, Zedelgem, Oostkamp, Beernem, Damme of Knokke-Heist. Dat zijn de 8 gemeenten rond Brugge.

Plots besefte Senne dat de informatie over zijn woonplaats al gekend is en via een eenvoudige zoekopdracht van Google makkelijk te detecteren is. Senne: “Fuck, ik zal het maar zeggen: het is Torhout.”

Torhout? De stad Torhout ligt op 18,4 kilometer van Brugge. De meeste Bruggelingen zijn nooit in Torhout geweest. Wat zouden ze daar overigens doen?

Senne slaagde er dus niet alleen in om zijn stadsgenoten van Torhout te beledigen, maar ook nog eens de Bruggelingen – zoals de schrijver van dit stukje – op stang te jagen.

Het zullen wel de zenuwen zijn zeker. In elk geval lag Marie uit de reeks. Dat deed eigenlijk nog meer pijn dan de onzin van Senne.