De Congolese kunstverzamelaar en omstreden zakenman Sindika Dokolo (48) is overleden op 29 oktober in Dubai. Het nieuws werd vandaag bevestigd door zijn familie.

Hij werd geboren op 16 maart 1972. Sindika is de zoon van Augustin Dokolo Sanu, de in 2001 overleden topman van de Banque de Kinshasa, een bank uit het Mobututijdperk. Toen die bank in 1986 over de kop ging, bleek er een gigantische schuldenberg te zijn, het gevolg van wanbeheer, zo bleek uit onderzoek.

In 2002 trouwde hij met Isabel dos Santos, de dochter van de Angolese president José Eduardo dos Santos. Het echtpaar had belangen in de olie-industrie, de diamantsector, de distributie, de cementindustrie en de telecommunicatie.

Isabel dos Santos, de dochter van de Angolese president, is de eerste Afrikaanse vrouw die één miljard dollar bezit (en later zelfs 2 miljard). In 2011 ontmoette prins Laurent Dos Santos en haar echtgenoot tijdens zijn omstreden trip naar Congo en Angola.

Dokolo, zakenman en kunstverzamelaar, bracht een deel van zijn jeugd in ons land door en werd  regelmatig in Brussel en Tervuren gesignaleerd. Laurent onderhield via hem contacten met Angolese vertegenwoordigers. Dokolo en zijn echtgenote lagen de laatste tijd onder vuur wegens vermeende fraude.

Het Openbaar Ministerie van Nederland is midden september ook een strafrechtelijk onderzoek begonnen naar het Nederlandse bedrijf Exem Energy bv, een van de bedrijven waarmee de Angolese presidentsdochter Isabel dos Santos mogelijk geld heeft verduisterd van de Angolese staat.

Exem Energy bv dook begin dit jaar op in de ‘Luanda Leaks’, een onderzoek van het Internationale Corsortium van Onderzoeksjournalisten (ICIJ) waaraan ook Trouw en Het Financieele Dagblad meededen.

In dat onderzoek konden journalisten gelekte documenten bekijken uit de interne administratie van Dos Santos. Daaruit bleek dat zij en wijlen haar echtgenoot Sindika Dokolo via Nederlandse brievenbusmaatschappijen grote belangen bezitten in onder andere olie-, telecom- en diamantbedrijven.