Slecht nieuws: gevallen van herbesmetting vastgesteld

“Je bent niet levenslang beschermd.”

In Honkong, Nederland en ook in ons land zijn er patiënten met herbesmettingen vastgesteld. In Honkong werd op 24 augustus voor het eerst een herbesmetting vastgesteld. Een man van 33 testte opnieuw positief, 4,5 maanden na zijn eerste coronabesmetting, in ons land was de herbesmetting al een feit na 3 maanden. Voor het eerst is bewezen dat het een herbesmetting is en geen heractivatie van de eerdere infectie. “We hebben vastgesteld dat dezelfde patiënte na drie maanden opnieuw is ziek geworden met een andere virus met elf mutaties”, zegt Marc Van Ranst in Het laatste Nieuws. “Het is ook mogelijk dat dit uitzonderingen zijn. En laat ons dat hopen, maar goed nieuws is dit niet. Een heel leven immuun zijn voor deze ademhalingsvirussen, mag je vergeten.”

Dat er patiënten zouden opduiken met herbesmettingen had men verwacht. Het is bekend dat luchtwegeninfecties twee keer kunnen toeslaan of vaker en dat je niet levenslang beschermd bent. De grote vraag is nu hoe lang de gemiddelde immuniteit duurt bij Covid-19. Volgens de onderzoekers bestaat de kans dat het coronavirus een verkoudheidsvirus wordt. Mensen die het al eens hebben gehad, zouden het relatief snel weer kunnen krijgen maar met mildere symptomen.

Ook ex-patiënten zullen dus een vaccin nodig hebben om het virus echt de wereld uit te helpen. Men hoopt dat dat vaccin mensen langer zal beschermen dan nu bijvoorbeeld het geval is voor griep. Maar het zou ook kunnen dat we ons elk jaar opnieuw zullen moeten laten vaccineren.

Dat zullen farmareuzen graag horen.

 

 

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More