Positieve gevallen detecteren en isoleren.

Premier Igor Matovic wil zijn land zuiveren van corona. Slovakije is het eerste land dat zijn hele bevolking ouder dan 10 jaar in één beweging test op het corona­virus. Van de 5,4 miljoen Slovaken zijn er 3,6 miljoen getest. 38.359 van hen waren positief. Dat is 1,06 procent. Zij moeten in quarantaine. Volgend weekend volgt er een tweede ronde. In de districten waar men meer dan 0,7 procent positief testte, moet iedereen nog een keer op controle.

Het is onzeker of dit manoeuvre veel zal uithalen. Herman Goossens, hoog­leraar medische microbiologie (Uantwerpen), noemt het een “interessant experiment”. Het zou een tool kunnen zijn voor een exitstrategie.

Maar het kan ook een fout gevoel van veiligheid geven. Om snel resultaten te kunnen afleveren, maken de Slovaken geen ­gebruik van PCR- maar van antigen-tests. Die hebben een ­hoger risico op valspositieve of vals­negatieve resultaten. Superverspreiders met een hoge virale ­lading worden er uitgehaald, maar een aantal asymptomatische ­gevallen misschien niet. Dat betekent dat een groot aantal mensen zich roekelozer zal gaan gedragen en daardoor toch weer mensen zal besmetten. Meten is dus niet altijd meten. Op het einde van de rit blijkt het verantwoordelijkheidsgevoel van ieder individu het enige wapen tegen deze onzichtbare vijand.