Een smartphone in een oplader ontploft in het midden van de nacht.

Alua Asetkyzy Abzalbek (14) had nog wat muziek geluisterd in haar bed voor ze ging slapen. Omdat de batterij van haar haar smartphone bijna leeg is, steekt ze die in de oplader en legt het toestel op haar nachtkastje. Midden in de nacht ontploft het toestel en verbrandt het gezicht van het 14-jarige meisje. De volgende ochtend wordt ze dood aangetroffen.

Volgens de forensische experts is een oververhitting van de batterij de oorzaak. De batterij is tijdens het opladen te warm geworden, ontploft en in brand gevlogen, vlakbij haar hoofd.

Dit is niet het eerste verhaal van brandende smartphones. Onze brandweer waarschuwt voor het brandgevaar wanneer je ‘s nachts smartphones of tablets oplaadt. Gezinnen hebben steeds meer elektronische apparaten en springen er vaak nonchalant mee om. Het slordig omgaan met kabels en opladers maken de apparatuur labiel.

Vroeger trok men de stekkers uit de stopcontacten als men ging slapen. Nu doet men het tegenovergestelde: ‘s nachts gaat men opladen. “Levensgevaarlijk”, volgens brandpreventieadviseur Til Renders. “Elk toestel dat ‘s nachts energie verbruikt, is een mogelijke brandhaard.” Vooral het overladen waardoor de stekker en het apparaat oververhit raken, is het probleem. Een toestel onder een hoofdkussen of onder de lakens leggen is helemaal uit den boze. Op die manier scherm je het toestel af van een luchttoevoer die het toestel afkoelt.

Men weze gewaarschuwd.