Sneltests moeten nog getest worden

Geen wettelijk kader, geen strategie en weer eens te laat.

Berichten over coronatests en tracking en tracing is een kwestie van kopiëren en plakken. Al van bij het begin van de pandemie bakkeleien acht ministers van volksgezondheid over het thema, om telkens toch te laat te komen.“Testen, testen, testen en meten”, klinkt het al maanden en al maanden is het too little too late.

Eindelijk zijn er meer dan een miljoen sneltests geleverd, maar we kunnen ze niet gebruiken. Er is nog geen strategie uitgedokterd door de bevoegde ministers en er is nog geen wettelijk kader. Was er dan geen coronacommissaris aangesteld?

De acht ministers zijn er nog niet over uit voor wie de sneltests nuttig zouden kunnen zijn. Bij hoogrisico-contacten? In scholen en bedrijven? Zijn de tests wel betrouwbaar? Hoe kunnen positieve tests doorgegeven worden aan de contactracers. “We mogen ons dus niet vergalopperen en die sneltesten overal blindelings gaan inzetten”, zegt Roel Van Giel van huisartsenvereniging Domus Medica.

Bovendien is er nog geen wettelijk kader. De verschillende overheden panikeren dus nog lang niet. Vlaanderen wil de sneltesten bovendien eerst nog grondig testen via pilootprojecten, maar ook die zijn uitgesteld. De bedoeling was om vanaf maandag in enkele woonzorgcentra naast de gebruikelijke PCR-testen ook sneltesten te gebruiken om de betrouwbaarheid ervan in kaart te brengen. Gisteren liet het kabinet van Vlaams minister Wouter Beke (CD&V) weten dat de pilootprojecten zijn verschoven naar begin december.

En als het nu niet lukt, dan is het voor de volgende golf. Toch?

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More