Heerlijk nieuws: Sofie Dumont is (even) terug op het kleine scherm. Ik mocht ooit een paar uur met haar op de Boekenbeurs doorbrengen en dat was een heerlijke tijd.

Negentien jaar geleden behaalde de toen 27-jarige Sofie uit Halle de overwinning in de prestigieuze Prijs Mandarine Napoleon. Dat is één van de belangrijkste prijzen voor banketbakkers in de wereld.

Tijdens de finale van de wedstrijd kreeg Sofie drie en een half uur de tijd om een gebak te maken met mokkaboterroom en Mandarine Napoleon als basisingrediënten. Het geheel werd afgewerkt met decoraties in herfstbladeren.

Sofie in de pers toen: “Ik heb vooral aandacht geschonken aan de smaak van het gebak. Hier stonden ook de meeste punten op. Indien het op de presentatie had aangekomen, had ik zeker niet de eerste prijs behaald”

Sofie noemt deze onderscheiding een beloning voor haar vele en harde werk. “Men mag immers niet vergeten dat ik jaren geleden beginnen werken ben aan een loon van 50 frank (1,25 euro) per uur. Mijn grote droom is nu dat ik kan tonen dat ik de titel van beste banketbakster van België waard ben”.

Haar grootste beroepservaring deed Sofie naar eigen zeggen op bij de befaamde patissier Wittamer aan de Zavel in Brussel. “Met hem ben ik naar Japan getrokken en heb ik ook gewerkt op de beurzen van Parijs en Duitsland. Bij de familie Wittamer heb ik werkelijk alles geleerd”, besluit de sympathieke vrouw in de media.

Vandaag zit Sofie in een grote vennootschap. De rendabiliteit van de firma was de laatste jaren wel eerder bescheiden.