“We kunnen bevestigen dat er positieve gevallen zijn in de gelederen van de National Guard van Washington”

De Amerikaanse luitenant kolonel Brooke Davis komt met slecht nieuws over de reservestrijdkrachten die waren ingezet bij betogingen tegen politiegeweld en racisme. Na de systematische standaardtest van de reservetroepen, bleken verschillende onder hen positief. Men vreest dat dit een eerste signaal is van een drama dat zich ontvouwt. Dat de soldaten – na hun interventie – positieve test hebben afgelegd, kan er op wijzen dat de betogingen als superverspreider hebben gewerkt. Vorige week zijn er zo’n 1.700 reservisten van de nationale Guard ingezet in de Amerikaanse hoofdstad.

Als zij daar de besmetting hebben opgelopen, dan zullen er ook vele betogers hetzelfde lot beschoren zijn. Het virus woedt als nooit tevoren aan de andere kant van de oceaan. Iedereen gaat ervan uit dat er de komende dagen nog meer zal betoogd worden voor Black Lives Matter en dat er dus nog meer mensen zullen worden blootgesteld aan Covid-19.

Van de kant van de betogers zijn nog geen cijfers bekend, omdat zij ook niet systhematisch worden gescreend. Wetenschappers maken zich ernstig zorgen over deze ontwikkelingen. Bovendien wordt gevreesd dat – gezien het ongewoon hoge aantal besmettingen – het virus gemuteerd is van zijn Europese variant.