‘Solo: A Star Wars Story’ zal toch minstens één record beet hebben. Namelijk de eerste verlieslatende Star Wars-film in de filmgeschiedenis.

Na drie weken lijkt het erop dat de film wereldwijd zo’n 400 miljoen dollar zal opbrengen. Voor elke andere film zouden dit geweldige cijfers zijn, maar niet voor een Star Wars-film die anders steeds winsten met negen nullen opbrengt. De film door Walt Disney Studios kostte vanwege problemen met regisseurs zo’n 250 miljoen dollar. Tel daar nog eens 200 miljoen dollar bij aan marketing- en andere kosten.

Er zijn talrijke redenen denkbaar voor het falen van de film. Sterke concurrentie van kaskrakers als Infinity War en Deadpool 2, het gevolg van de tot het bot afgekraakte The Last Jedi of gewoonweg geen interesse van de gemiddelde filmliefhebber.

De bekende filmcriticus Scott Mendelson van het gerenommeerde Amerikaanse zakentijdschrift Forbes heeft nog een andere verklaring. Han Solo was namelijk een beetje te blank en te mannelijk voor het publiek, ziet u. In zijn recensie verwijst hij naar kaskrakers als Black Panther, Wonder Woman en Pixar’s Coco met allemaal gekleurde of vrouwelijke personages in de hoofdrol. Terminator Genisys, Exodus, King Arthur en The Mummy waren volgens Mendelson dan weer flops omdat de kijker uitgekeken is op de typische blanke man die de dag weer moet redden. Zo is het volgens hem ook geen toeval dat in de sequel van The Incredibles de focus zal liggen op Elastigirl (Holly Hunter).

Zijn uitleg wordt online weggelachen door de echte Star Wars-fans die beweren dat er gewoonweg geen vraag was naar een film over een jonge Han Solo. Een Boba Fett-film daarentegen…

Gepubliceerd door Gert Bleus

"Some men see things as they are, and ask why. I dream of things that never were, and ask why not."