Als de officieren het schip verlaten, staan de matrozen aan het roer.

De naam Sophie Wilmès ( MR ) wordt getipt als kandidaat-premier. Daarmee zou ze de eerste vrouwelijke premier van het land kunnen worden.

Het postje van de zestien ligt open als Charles Michel op 1 december Europees president wordt. Volgens Belgische logica zou de volgende premier uit de zelfde partij van de premier moeten komen. Vermits een ander boegbeeld (MR) Didier Reynders ook de vlucht naar Europa heeft gemaakt, is de de partij en de regering eigenlijk onthoofd, en dalen we af in de rangen.

“Wilmès, is maar één van de pistes“, klinkt het. En nog Belgischer: “Er zijn nog geen afspraken gemaakt.”

Terwijl er in de verste verte nog geen sprake is van een federale regering en PS en N-VA onder druk staan om aan ‘een gesprek ‘ te beginnen over een ‘mogelijke’ federale regering, speculeren we al over een premier.

Met Wilmès als premier, zouden drie topjobs bij de Franstalige liberalen terecht komen: premier, Europees commissaris en Europees president. Dat is allerminst evident.

Voor Vlaams Belang zelfs totaal onaanvaardbaar. In de faciliteitengemeente Rode stond Wilmès destijds op de barricades voor de Franstalige belangen.

“Een symbool van het meest agressieve francofone imperialisme”, laat Vlaams Belang weten: “Het mag dan ook duidelijk zijn dat zulk een figuur totaal ongeschikt en onaanvaardbaar is voor de Vlamingen als minister van dit land.” Zij roepen CD&V en Open Vld op om hun veto te stellen.

Herinner jij je nog dat je ging stemmen ? Gewoon ‘for the record’ even de voorkeursstemmen van Sophie Wilmès : 16.180.

Ter vergelijking: “Jambon 187.826, Francken 122.738, Van Grieken 122.232…