Sp.a en Groen willen alcohol uit het verkeer

Nultolerantie zou 1.600 minder zware verkeersslachtoffers tot gevolg hebben.

Nu België geen federale regering heeft, is dat het uitgelezen moment voor kleinere partijen om meerderheden te ronselen voor ethisch gevoelige dossiers. Eerder was er de abortuskwestie van Goedele Liekens, nu is het de beurt aan Sp.a en Groen met de verlaging van de promille alcohol in het verkeer.

Joris Vandenbroucke (Sp.a) legt een direct verband tussen de stijging van het aantal verkeersdoden in ons land en alcohol. Voor het eerst in acht jaar is er een stijging van het aantal doden in het verkeer. In de eerste half van dit jaar zijn er maar liefst 27 procent meer doden gevallen dan in dezelfde periode het jaar daarvoor. Eén op vier Belgen zou in een enquete hebben gezegd dat ze de afgelopen maand met een glas te veel op achter het stuur zijn gekropen. Daarmee zijn we de eerste van de Europese klas. Of moeten we de laatste zeggen?

Sp.a en Groen dienen daarom een wetsvoorstel in dat voor een nultolerantie gaat. Concreet wil dat zeggen een verlaging van 0,5 naar 0,2 promille. 0,0 blijkt niet meetbaar te zijn.

Het is echter lang niet zeker dat het tot wetswijziging komt. De andere partijen zien het nut niet echt in van een verstrenging. Ze redeneren dat, door iedereen met een beetje alcohol in het bloed te willen pakken, je minder kansen krijgt om de hele zware gevallen te klissen. Op het eind van de rit zou alleen Ecolo nog mee in de alcoholvrije boot willen stappen.

Vandenbroucke blijft ontnuchterd achter en laat weten dat hij weinig begrip heeft voor de reden waarom zijn collega’s tegen hem zijn.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More