Sp.a-voorzitter Rousseau stuurt zijn kat naar federale onderhandelaars

De schaamteloosheid voorbij.

De drie koningen Joachim Coens (CD&V), Egbert Lachaert (Open Vld) en Georges-Louis Bouchez (MR) hadden maandagmiddag zes partijen uitgenodigd om samen een federale regering te vormen: CD&V, Open Vld, MR, N-VA, sp.a en cdH. Deze ‘Arizonacoalitie’ heeft in het parlement één zetel op overschot. Maar er was een probleem. Maar, mateke Rousseau wil niet mee aan tafel.

De Vlaamse socialisten willen eerst een antwoord op hun eigen inhoudelijke nota. En alweer volgen er beschuldigingen heen en weer en alweer regent het kinderachtige oneliners: “We doen niet mee aan blind gekocht.”


De grote kinderen van de grote federale wedstrijd doen alsof ze mekaar niet kennen en nog nooit hebben gezien. Na meer dan 400 dagen van politieke nonsens, veto’s, woordbreuken, ezelstampen en gekonkelfoes, staan we nog altijd even ver en dat is: nergens. De Vlaamse socialisten – die bij de vorige verkiezingen maar net de kiesdrempel haalden – willen dat er naar hun voorwaarden wordt geluisterd. Of is er meer aan de hand en wil/mag Rousseau – omwille van een grensoverschrijdende socialistische ambitie – niet deelnemen aan deze onderhandelingen?

Ach, Rousseau was niet de enige saboteur van (slechts) een gesprek. Ook cdH – die met 3,7 procent van de stemmen eigenlijk niet meer bestond – vroeg om de vergadering uit te stellen. Partijvoorzitter Maxime Prévot (wie?) was in De Ochtend bijzonder kritisch voor de werkwijze van de drie koningen. Hij vond het niet kunnen dat hij de voorbije twee weken nog maar één keer contact met hen had.

En dus, blijft er alleen nog teleurstelling over. Open Vld-voorzitter verwoordde dat op twitter als volgt: “Er ligt een evenwichtige nota basisnota klaar. Vanmiddag werden 6 partijen gevraagd daar kennis van te nemen. Jammer genoeg wil één partij, de sp.a, niet op de uitnodiging ingaan. Als we ooit vooruit raken, zal men toch de moed moeten hebben om te komen luisteren.”

Ook Joachim Coens heeft het zwaar met de politieke cluedo, hij citeerde Churchill: “Er is moed voor nodig om op te staan en te spreken, maar er is ook moed voor nodig om te gaan zitten en te luisteren.” 

Wie kan hen in deze ongelijk geven?

 

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More