Leger doet lugubere ontdekking.

Spanje heeft het leger ingezet om de uitbraak van het coronavirus in te dammen. In de afgelopen 24 uur zijn er opnieuw 512 mensen gestorven. Het totaal aantal geregistreerde besmettingen is ondertussen opgelopen tot 40.000. In totaal zijn er 2.694 mensen gestorven. Al zou dat aantal wel eens veel hoger kunnen liggen. Ziekenhuizen kunnen de toestroom niet langer aan, dokters moeten keuzes maken over wie behandeld wordt en wie niet, zieken liggen in ziekenhuisgangen op de vloer.

Soldaten die op pad zijn gestuurd om publieke plaatsen te desinfecteren, treffen toestanden aan die elke verbeelding tart. Vanuit het hele land komen er verhalen van rusthuizen die door het personeel zijn achtergelaten en waar de bewoners volledig op zichzelf zijn aangewezen. In sommige gevallen liggen de bejaarden dood in hun bed. Spanje dreigt op een nog zwaardere balans af te stevenen dan Italië.

“We hebben zoiets als dit nog niet eerder meegemaakt”, zei premier Pedro Sánchez voor een haast leeg parlement. “Vandaag bevindt onze samenleving zich in een oorlog waarin we alles wat we voor lief hadden genomen, moeten verdedigen.”