Dos cervezas por favor!?

Premier Pedro Sánchez kondigde aan dat vanaf juli alle buitenlandse toeristen weer welkom zijn in Spanje. Aha? Was Spanje, na Italië dan niet het Europese land dat het ergst gegeseld en getroffen werd door Covid-19? Toch wel, maar…

Blijkbaar wil het Iberische schiereiland het risico van een brutale exit nemen en accepteren ze de collateral damage van hun beslissing. “We zullen garanderen dat toeristen geen risico lopen en dat zij ook voor ons geen risico’s vormen”, zei Sánchez. Maar verder dan een sloganseke zoethouder voor het Spaanse toerisme gaat hij niet. Toeristen kunnen dus vakanties in Spanje boeken na 30 juni. De huidige quarantaineverplichting geldt dan niet meer.

Spanje heeft dringend behoefte aan inkomsten, want ongeveer 12 procent van het bruto binnenlands product dankt Spanje aan de enorme toerismesector. Die ligt als gevolg van de strenge coronamaatregelen plat en schreeuwt om een heropening.

Spanje wil vooral afspraken maken over vliegreizen en over controlemaatregelen bij vertrek en aankomst. Het zou volgens minister van Financiën María Jesús Montero het gemakkelijkst zijn als de Schengenzone hier gezamenlijk een regeling voor treft.

Goede bedoelingen of wanhoop, wie zal het zeggen? Maar het voelt wel aan als kiezen tussen de pest of de cholera. Correctie en update: zoiets als kiezen tussen corona of ebola.

Dus, dos cervezas por favor?