Spanje barst

Catalanen massaal op straat tegen de de uitspraak van het Spaanse Hooggerechtshof.

Gisteren werden er bijzonder zware gevangenisstraffen opgelegd voor Catalaanse politici omdat ze in 2017 het onafhankelijkheidsreferendum hadden gesteund. Aan het Catalaanse volk had men toen gevraagd of ze al dan niet de onafhankelijkheid van Spanje wensten. Spanje had dat referendum verboden, maar kon niet voorkomen dat ruim 90 procent van de deelnemers voor de onahankelijkheid kozen. Premier Puigdemont riep toen de onafhankelijkheid uit van zijn regio, maar moest vluchten nadat leden van zijn regering werden gearresteerd en opgesloten. Puigdemont woont sindsdien in België.

Gisteren kregen zijn regeringsleden niet alleen straffen van 10 jaar en meer, maar werd er ook een internationaal aanhoudingsbevel tegen Puigdemont uitgevaardigd. In de politieke wereld, ook in ons land is men verontwaardigd over dit politiek proces, maar het lot van Puigdemont ligt niet in de handen van de politici maar van het gerecht.

In Spanje kwam men meteen massaal op straat. De confrontatie met de politie was van beiden zijden hard. In de afgelopen 24 uur vielen er minstens vijftig gewonden en het ziet er niet naar uit of de rust snel zal weerkeren. In Barcelona staat de politie massaal paraat om bij de minste onrust in te grijpen. In grote trein-en metrostations wordt er afdreigend gepatrouilleerd, de sfeer is er dreigend.

De Catalaanse premier Quim Torra noemt de straffen “een belediging voor de democratie’ zijn parlementsvoorzitter, Roger Torrent spreekt van een aanval op de democratie. Gewezen voorzitter Carme Forcadell, die veroordeeld is tot 11,5 jaar celstraf, twittert over “een zwarte dag voor de democratie”, en voegt er aan toe dat “een debat in een parlement geen misdrijf is.”

Het is nu wachten op commentaar vanuit Europa. Voorlopig is het daar stil.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More