Covid-19 dwingt Spanje tot drastische maatregelen.

De sterfte in Spanje lijkt sneller te gaan dan waar ook ter wereld. “La peor jornada” ( de ergste dag ooit ) kopte El Pais. Gisteren werden er 482 nieuwe overlijdens geteld, wat het totaal op 2.087 brengt. Alleen in China en Italië ligt dat cijfer hoger, maar de stijging van het aantal Spaanse doden is onheilspellend. De snelheid waarmee Spanjaarden komen te overlijden is groter dan in Italië.

Het zou kunnen dat dat komt omdat er een groot aantal besmettingen is vastgesteld in bejaardentehuizen. In Madrid zou 20 procent van die instellingen besmet zijn. 87 procent van de doden in Spanje zijn zeventigplussers. Verontrustender nog is dat er 3.910 gezondheidswerkers besmet zijn.

In Madrid kunnen de ziekenhuizen het aantal doden niet meer aan. De mortuaria zijn overvol en lichamen liggen opgestapeld in alle mogelijke gebouwen en bijgebouwen die nog beschikbaar zijn. Het stadsbestuur van Madrid heeft daarom besloten om een ijspiste van 1.800 vierkante meter te gaan ombouwen tot een gigantisch lijkenhuis. Het is een luguber idee omdat de piste zich bevindt zich in een winkelcentrum. “Maar we hebben geen andere keuze”, zegt het stadsbestuur. De lage temperatuur van de piste werkt als een koelkast zodat men de ontbinding van de lijken toch enigszins afremt, vooraleer men een plaats en vervoer vindt om de mensen te begraven.

Wellicht betekent dat het einde van de ijspiste.Wie wil zich nog gaan vermaken op de piste des doods?