Speelt vrouwlief niet graag blokfluit tot de laatste noot? Neem haar dan eens mee naar een Japans restaurant, waar ze (hopelijk) de smaak te pakken krijgt.

Want op Japanse menukaarten kan je een lekker spermagerecht terugvinden. Niet het zaad van de chef-kok, maar wel dat van vissen, in het Nederlands ook wel ‘hom’ genoemd. Na een paringsdans schiet het vrouwtje kuit – met andere woorden: ze legt eitjes – waarna het mannetje zijn ‘hom’ over de eitjes spuit en er nog wat later baby-visjes geboren worden. Zowel hom als kuit zijn eetbaar.

De online recensies van buitenlanders die zich gewaagd hebben aan dit gerecht zijn verrassend positief. Ze omschrijven het als een smaak tussen zoet en zout die doet denken aan mosterd of tonijnvlees, afhankelijk van de herkomst. De textuur is melkachtig en romig. Kenners zeggen dat het een geweldige bron van eiwitten is.

Rauw ziet het er een beetje als de binnenkant van kalfszwezerik uit.  Het wordt op drie klassieke manieren bereid: gepocheerd met ponzu, als tempura met yuzu kosho en gegrild op sushirijst. 

Beneden zie je één van de bereidingswijzen. Voor de fijnproever die weigert achter het net te vissen.

Gepubliceerd door Gert Bleus

"Some men see things as they are, and ask why. I dream of things that never were, and ask why not."