Tv-programma’s worden gecensureerd om de gekste redenen.

Conservatieven van over de hele wereld proberen kinderen te behoeden voor het kwaad van de televisie. Kinderprogramma’s worden streng gecontroleerd, maar dat ze gevolgd worden door een gewelddadig  journaal, lijkt niemand wat te kunnen schelen. Het is ook  niet omwille van geweld dat men ingrijpt, maar het zijn geaardheid, godsdienst en seks die gevoelig liggen. Je mag gerust een bloedbad aanrichten zolang het woord ‘fuck’ niet wordt gebruikt. Ook liegen en bedriegen en mekaar het leven zuur maken is geen probleem, zolang je het niet doet terwijl je rookt.

Wanneer in Vlaanderen wordt gefilmd, is er controle op de ‘politieke correctheid’ van de beelden. Wijkt men daar van af, dan gaat de subsidiekraan dicht. Dat kan soms tot absurde verplichtingen leiden. Vooral in soaps is men er gevoelig voor. Die gaan trouwens in primetime en dienen het goede voorbeeld geven. Een boef die op de vlucht slaat wordt verplicht eerst zijn gordel vast te klikken vooraleer hij wegscheurt. En dat is niet verzonnen.

Vandaag werd bekend dat Indonesië het gele sponsfiguurtje, Spongebob, te seksueel en te gewelddadig zou vinden en men grijpt in. Konijnen die met mekaar vechten en elkaar met borden te lijf gaan, kunnen niet voor de Indonesische overheid. Na een bomaanslag van wat Islamitische extremisten van om de hoek, moeten de kinderen nu eenmaal behoed worden ‘ongepaste konijnen’.

Enkele jaren geleden was er een soortgelijke rel rond de Teletubies, het programma dat niet alleen bij kinderen wordt gesmaakt maar hier bij ons ook door feestvarkens die net uit de discotheek komen en hun spychiedeliche trip willen voortzetten met een aflevering Tubbies. Over dat laatste gaat de rel evenwel niet. Maar wel rond het feit dat Tinky Winky werd ontslagen omdat hij gay zou zijn. Redenen daarvoor waren zijn paarse kleur, zijn jongensachtige stem en het feit dat hij wel eens met een rode ‘sacoche’ rondhuppelde. Bovendien had zijn antenne de vorm van een driehoek waardoor het finale bewijs op tafel lag. Een driehoek is namelijk het symbool van de homo’s. Bewijs geleverd Tinky Winky te kinky en weg.

Nee, dan liever wat cowboys en indianen die mekaar afschieten en op zondag een goed verhaal over het clubje van12 mannen die achter een man met een baard lopen die in staat is om water in wijn te veranderen. O…oooooow !