Schorsing UCI niet voldoende voor Lefevere en Jakobsen.

In de openingsrit van de Ronde van Polen kwakte Dylan Groenwegen Fabio Jakobsen tegen tachtig kilometer per uur in de dranghekken. Jakobsen moest ter plaatse een uur lang gereanimeerd worden. Dat hij het overleefde, is een klein wonder. Er stond geen tand meer in zijn mond en elk bot in zijn gezicht was gebroken.

Dylan Groenewegen kreeg van de internationale wielerunie (UCI) een schorsing van negen maanden, maar de manager van Deceuninck – Quick-Step, Patrick Lefevere, dient nu samen met verzekeraar Europ Assistance een klacht in bij het Poolse gerecht. En daar blijft het niet bij. Hoogstwaarschijnlijk komt er ook een tweede rechtszaak in Nederland, persoonlijk aangespannen door Fabio Jakobsen zelf.

Lefevere wil bovendien dat er werk wordt gemaakt van duidelijke gedragsregels voor massasprints.

Jakobsen loopt momenteel met krukken omdat er een groot stuk bot uit zijn been is gehaald om zijn kaak te reconstrueren. Hij wil terugkeren naar het wielrennen, maar de weg is nog lang. De rechtszaken zijn ook nog niet voor morgen. De gerechtelijke molen draait iets minder snel dan een het wiel van een renner in volle spurt.