Vlaams Belang wil harde aanpak van Corona-spuwers.

In Ninove spelen jongeren een kat- en muisspel met de politie en spuwen naar de ordediensten. In Anwerpen spuwt een 32-jarige man een agent in het gezicht waneer die een prive-feestje stillegt. De man wordt gearresteerd. In Aalst wordt een koppel opgepakt voor inbreuken tegen de corona-maatregelen, de vrouw spuwt naar de agenten en roept dat ze besmet is. In Wommelgem spuwt een Pool vanuit zijn auto naar de politie. Die had hem doen stoppen omdat ze met vier in de auto zaten. “Spuug is een nieuw wapen tegen de politie”, schrijft Rik Torfs op Twitter. “Voor sommige dingen zijn er excuses, zoals een ongelukkige jeugd en zo. Hiervoor geen enkel”, aldus Torfs.

Vlaams Belang dient een wetsvoorstel in om geweld tegen hulverleners zwaarder te straffen. Voorzitter Tom Van Grieken wil dat iedereen die het verspreiden van een potentieel dodelijke ziekte in de hand werkt, zwaarder moet gestraft worden.

We willen dat het opzettelijk besmetten of trachten te besmetten van hulpverleners met een gevaarlijke ziekte duidelijk als een daad van geweld en agressie geïnterpreteerd en navenant bestraft wordt”, zegt Kamerlid Ortwin Depoortere (Vlaams Belang). “We spreken dan van een gevangenisstraf van vijf jaar tot tien jaar en een geldboete van drieduizend euro tot vijfduizend euro bij het aan hulpverleners opzettelijk overbrengen van een ongeneeslijk lijkende ziekte.”

De partij beseft dat dat zware straffen zijn, maar “zachte heelmeesters maken stinkende wonden”, aldus nog Depoortere.