“Mondmaskerdeal van Goffin is gevaarlijk.”

“Het is de beste besteldienst van het land”, zei Koen Geens toen men hem vroeg naar de bestelling die minister van defensie Philippe Goffin (MR) had geplaatst. Op dat eigenste ogenblik zat iedereen die een naaimachine heeft, zich suf te stikken aan mondmaskers. Dat de 22 miljoen filters die Geens had besteld niet compatibel zijn met de 18 miljoen stoffen mondmaskers van Goffin, maakte voor de heren geen zak uit. Meer nog, ze beweerden dat dat de bedoeling was. Op 4 mei was het verplicht om mondmaskers te dragen op – onder andere – het openbaar vervoer. Dat de bestelde mondmaskers pas veel later ( te laat) zouden arriveren, was ook geen probleem. Dat kamerlid Michaël Freilich (N-VA) opriep om 200 miljoen te besparen en te bestelling te cancellen, vonden de twee minsters niet nodig. Bovendien wilde defensieminister Philippe Goffin (MR) geen informatie verschaffen over de aanbesteding omdat de procedure “confidentieel” was.

Goffin had alle redenen om met zijn beste besteldienst van het land te zwijgen over de aanbesteding want Goffin had alle Belgische kandidaten (we moesten toch Belgisch kopen?) geweigerd en was gaan shoppen In Luxemburg. Daar vond hij de firma Avrox die niet meer is dan een postbus op een adres waar nog 20 andere vennootschappen zitten. Het verlieslatende Avrox dat geregistreerd is als een bedrijfje voor de verhuur van wagens, beschikt niet over een website noch een bekend telefoonnummer en wordt gerund door een allegaartje van obscure zaakvoerders: een Jordaans zakenman, een Franse restauranthouder en een Frans-Italiaanse voetbalmakelaar. Zelfs een kind voelt aan zijn kleine teen dat dit misschien wel een heel klein beetje verdacht zou kunnen zijn. In het parlement stelden N-VA en sp.a zich dan ook terecht ernstige vragen bij de deal. Zij krijgen nu gezelschap van de antwitwascel en de staatsveiligheid. Philippe De Koster – hoofd van de antiwitwascel – vindt het vreemd dat men voor zo’n belangrijke bestelling werkt met een postbusvennootschap omdat dat risico’s inhoudt voor de overheid. “Meestal zijn die firma’s lege dozen”, zegt hij in Het Laatste Nieuws. “Je begeeft je juridisch en financieel op onbekend terrein. Als men ons advies had gevraagd, dan hadden we misschien kunnen waarschuwen: Pas op, niet met zo’n vennootschap werken. Dat is gevaarlijk!”

Maar ook de Staatsveiligheid zou zich nu bezighouden van de beste besteldienst van Goffin. Zij willen nagaan of Avrox en haar aandeelhouders geen banden hebben met criminele of terroristische milieus.

Voor minister Goffin is er nog altijd geen vuiltje aan de lucht. In een interview met Radio 1 gisteren, kwam hij bij elke vraag met een ingestudeerd ontwijkings-nummertje en was er geen vuiltje aan de lucht. In de Kamer zei hij vurig en begeesterd : “We hebben geen aanwijzingen dat onze partner onbetrouwbaar is.”

Gisteren zou een eerste lading in Peuti zijn aangekomen. Voorlopig is daarover nog geen nieuws.