Ierse Ryanair-topman Michael O’Leary vindt dat wij Belgen een rare kijk op het leven hebben.

“Op dit moment is er geen overschot aan piloten in België en er zal niemand ontslagen worden”. Duidelijker kon O’Leary niet zijn. “We zijn ook niet van plan om vliegtuigen te schrappen op Charlerloi en Zaventem. Maar omdat er geen groei is, hebben we personeel en activiteiten naar Eindhoven overgebracht.”

Daarmee bracht de topman van Ryanair eigenlijk goed nieuws voor ons land: dat hij wil sparen van een sociale herstructurering.

Waarom er dan nog eens moet gestaakt worden, kan O’Leary niet begrijpen en ergert hem mateloos. België zou namelijk uit solidariteit met de Spaanse collega’s willen meestaken die  een Spaans sociaal conflict uitvechten met Ryanair. Hij kon het dan ook niet laten om op de algemene aandeelhoudersvergadering flink uit te halen naar ons land. “Jullie hebben geweldige voetballers zoals Kevin De Bruyne en Vincent Kompany, maar jullie vakbonden hebben een hele rare kijk op het leven. Staken is een nationale hobby in België, het is een favoriet tijdverdrijf.”

Tot slot vloekt hij nog even door op de vakbonden die volgens hem niet eens goed op de hoogte waren omdat er vrijdag in ander Europese landen niet wordt gestaakt. “Als je solidair wilt zijn met de werknemers van het Verenigde Koninkrijk, Portugal of Spanje: zwijg dan en werk!”

Harde taal, maar de cijfers geven O’Leary niet helemaal ongelijk. Ons land is wel degelijk een kanshebber om Europees kampioen staken te worden. De cijfers schommelen rond de 100 stakingsdagen per 1000 werknemers per jaar. Al staken we minder dan vroeger en is het vooral Wallonië die de Belgische cijfers omhoog duwt. Daar wordt bijna tweemaal zoveel gestaakt als in Vlaanderen. Alleen Cyprus is er nog slechter aan toe met een record van maar liefst 316 dagen. In Nederland schommelt het rond 13 dagen, in Duitsland 17 dagen. In Hongarije, Slovakije en Letland staat de teller op nul.

Maar of het een hobby is, valt te betwijfelen.