Vandaag ligt ons land plat. De vakbonden riepen iedereen op om het werk stil te leggen om zo hun eisen voor meer loonopslag kracht bij te zetten. De voorstanders halen aan dat dankzij het stakingsrecht men het nodige respect voor de rechten van de werknemers kan afdwingen. De tegenstanders maken zich dan weer zorgen over de hinder en de economische impact die zo’n staking geeft.

Hoe het ook zij, jaarlijks zijn er in België gemiddeld 96 arbeidsdagen per 1.000 werknemers die gebruikt worden voor grote of kleine stakingen. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het European Trade Union Institute. Het instituut berekende het aantal gemiste werkdagen per land tussen 2010 en 2017 als gevolg van stakingen.

Maar net als België heeft ook Frankrijk mondige burgers die op straat komen om te protesten voor betere arbeidsomstandigheden. Cyprus is echter de stakingskampioen, er werden in het kleine landje zo’n 316 werkdagen per duizend inwoners gestaakt . We zien dat er in de Europese landen veel uiterste zijn als het op staken aankomt. Zo zijn er grote contrasten tussen landen waar men vaak op straat komt zoals in Noorwegen, België of Denemarken tegenover landen waar er weinig wordt gestaakt, zoals in Zweden, Oostenrijk of Polen.

Hieronder een overzicht van Statista..