De opkomstplicht bij gemeente-en de provincieraadsverkiezingen verdwijnt en de burgemeester wordt semi-automatisch verkozen.

Tenminste als de nieuwe Vlaamse regering er ooit komt. Bij de onderhandelingen is men overeengekomen dat de opkomstplicht voor gemeente-en provincieraadsverkiezingen wordt afgeschaft. Daarmee geeft men eigenlijk niet meer dan een wettelijk kader voor de huidige toestand. Bij de huidige verkiezingen blijven sowieso al 10 procent van de mensen thuis. Die zouden normaal gezien een boete van 40 tot 80 euro krijgen, maar dat gebeurt zelden of nooit. Als je daarbij de ongeldige stemmen rekent, dan komt men eigenlijk tot een regularisering van de huidige situatie.

De onderhandelaars gaan echter nog een stap verder en zijn overeengekomen dat ook de lijststem op lokale en provinciale lijsten verdwijnt. Voortaan zal de kandidaat met de meeste stemmen van de grootste coalitiepartner ook automatisch burgemeester worden. De partij die de meeste stemmen haalt, kan nog wel buitenspel worden gezet, maar gekibbel over wie de burgemeester wordt, kan nu wel vermeden worden.

Dit zou wel eens een heel belangrijke nieuwe wet kunnen worden.