Stevent Amerika af op een burgeroorlog?

“De VS zou wel eens in het Joegoslavië van 1991 kunnen veranderen.”

Amerika barst, de ene helft van het land kiest voor Biden, de andere helft voor Trump. Dit jaar zijn er 17 miljoen wapens verkocht aan burgers. In het land van de cowboy zouden er in totaal driehonderd miljoen wapens – legaal – in omloop zijn.

“Een goed geregelde Militie, zijnde noodzakelijk voor de veiligheid van een vrije Staat, zal op het recht van het volk Wapens te bezitten en te dragen geen inbreuk worden gemaakt”, zo klinkt de wankele tekst van het Tweede Amendement al sinds 1791. Je mag jezelf dus verdedigen met kogels. Maar dat is in de ideale wereld. Want je kan met kogels ook je gelijk afdwingen. En net daar draait het dezer dagen om: het grote gelijk.

Trump schreeuwt het van de daken dat hij wordt bestolen. Biden hanteert de gespeelde onschuld. De modale Amerikaan gelooft de leider voor wie hij koos. De maatschappij glijdt daardoor in een onhoudbare spreidstand. De vrees groeit dat er voor de waarheid zal gevochten worden. Drie op de vier Amerikanen zijn bang dat het in de nasleep van deze verkiezingen tot geweld komt. De Amerikaanse veiligheidsdiensten nemen die angst ernstig.

Vorige week vrijdag haalden de winkels één dag lang alle wapens uit de rekken. Maar dat is too little too late. Mensen paraderen nu al zwaar bewapend door de straten. Het is wachten op de uitkomst straks, en vooral op de reactie van Trump. Hij toont zich een slecht verliezer, nog voor hij verloren is. Hij kan het vuur aan de lont steken van een land dat de waarheid in twee heeft verdeeld.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More