‘t Is weer de tijd van het jaar dat hoestbuien, keelpijn en snotneuzen gratis en voor niks op iedere straathoek te verkrijgen zijn. Met een beetje pech blijf je er nog eens een week of langer mee rondlopen ook. Maar met deze tips, zou je er op een dag al van af zijn.

7:00: een hete douche

De stoom dat het heet water veroorzaakt, laat je neus lopen zodat die niet meer verstopt is en het zet de sinussen open. Bovendien verzacht het de pijn aan de ledematen, die vaak met een verkoudheid gepaard gaat.

8:00: geen cafeïne, wel vitamine c

Vitamine c verhoogt je weerstand. Die mag dan al doorbroken zijn – je zìt immers al met een verkoudheid – het helpt ook voor een sneller herstel. Appelsientjes, kiwi’s en bessen dus voor ontbijt. Spoel die door met een glaasje versgeperst sinaasappelsap of water. Geen koffie of thee, want dat bevat cafeïne en kan voor dehydratatie zorgen, en dat is niet zo goed als je een verkoudheid hebt.

De rest van de voormiddag: hou je neus warm

Dat klinkt misschien een beetje belachelijk, maar toch is het zo. Als je de eerste symptomen van een verkoudheid voelt, blijf je best binnen. En moet je toch buiten zijn, draag dan een sjaal rond je neus. Onze neus is namelijk ons eerste afweersysteem: antilichamen en spoelcellen proberen daar de ‘boze beestjes’ die een verkoudheid veroorzaken, weer buiten te kegelen. Als de neus te koud wordt, dan kan dat immuunsysteem zijn werk niet meer goed doen.

12:00: kippensoep

Ons overgrootmoeder wist het al in de jaren stillekes: kippensoep zal je deugd doen wanneer je een verkoudheid hebt. Ze wist dat het zo was, maar ze wist niet hoe dat kwam. Intussen weten ze dat wel. Kippensoep blijkt camosine te bevatten, iets dat ons immuunsysteem helpt om ziektes te bevechten. Enig nadeel: het effect stopt weer wanneer de soep ons lichaam weer heeft verlaten. Idealiter blijf je dus de ganse dag door kippensoep drinken.

Namiddag: water

Maar los die kippensoep of -bouillon ook eens af met een glaasje water. Hydrateren is heel belangrijk. Een glaasje jenever of iets anders sterks mag de keelpijn dan wel tijdelijk temperen, het werkt ook vochtafdrijvend. Alcohol laat je dus beter achterwege.

16:00: een notensnack

Paranoten bevatten flink wat selenium, wat het immuunsysteem een boost geeft.

18:00 – curry

En dan liefst met kip voor reeds hierboven vermelde reden. De pikante currysaus maakt je neusslijm vloeibaarder, waardoor je je neus beter kunt snuiten en dat voelt nu eenmaal beter aan dan een verstopte voorgevel.

20:00: een pilletje, of maak er twee van

‘s Avonds gaan we ons meestal het meest miserabel voelen van een verkoudheid. De meeste mensen nemen dan ofwel paracetamol ofwel ibuprofen, maar je kunt die twee ook combineren. Volgens ene dokter Frosh neem je best omstreeks 20u een paracetamol, om de andere twee uur later te nemen. Ibuprofen zou je namelijk slaperig maken.

22u: bed in

Een goede nachtrust geeft je immuunsysteem een boost. En nu je toch slaperig wordt van die ibuprofen, kan je maar beter op tijd in je bed kruipen.

Gepubliceerd door Stefan Lambrechts

Optimist en liefhebber van mooie natuur, door wiens aderen ook een beetje benzine stroomt.