Marc Van Ranst ziet het anders.

Het H. Hartziekenhuis van Mol voerde dit weekend een opnamestop in nadat meer dan twintig medewerkers en artsen op de afdeling geriatrie besmet raakten met COVID-19. Het ziekenhuis maakte zich behoorlijk boos over het feit dat besmette mensen toch naar het ziekenhuis komen. Maandag besloten ze in Mol echter om opnieuw patiënten op te nemen. Vandaag beslisten ze om geen stoffen mondmaskers meer toe te laten voor de veiligheid van patiënten, personeel en bezoekers.

Het ziekenhuis bevestigt wat we eerder al in PNWS aanhaalden, dat zelfgemaakte stoffen mondmaskers geen bescherming bieden. In Mol krijgen nieuwe patiënten voortaan chirurgische mondmaskers. Bezoekers en begeleiders kunnen een chirurgisch mondmasker aan de automaat kopen.

“Chirurgische maskers worden uitvoerig getest en zijn er beter geschikt voor. Het is dus logisch dat een ziekenhuis daarvoor kiest”, zegt Jouke Verlinden, professor Productontwikkeling van Universiteit Antwerpen in de ‘Gazet Van Antwerpen’.

Marc Van Ranst ziet dat enigszins anders. Hij was aanvankelijk geen pleitbezorger voor het dragen van mondmaskers en noemde het dragen ervan in de open lucht zelfs zinloos. Desondanks profileert hij zich nu als een grote voorstander van alle soorten van mondmaskers.

“Ik heb er begrip voor dat het ziekenhuis extra voorzichtig wil zijn na de traumatische ervaring van afgelopen weekend. Maar het belangrijkste blijft dat iedereen zichzelf en anderen beschermt op het openbaar domein. Ook stoffen herbruikbare maskers houden druppels met virusdeeltjes tegen”, aldus Van Ranst in ‘GVA’.

Alleen gekken en dwazen veranderen niet van mening.