N-VA wil dat de regering de bestelling van stoffen mondmaskers annuleert, maar …

“De bestelling van 12 miljoen mondmaskers is gisteravond gebeurd”, zegt Koen Geens in De Ochtend van Radio Eén. Kamerlid Michaël Freilich (N-VA) komt dus te laat met zijn oproep om 200 miljoen te besparen. We kennen ondertussen het federale brokkenparcours van de mondmaskers. In principe moesten de 12 miljoen mondmaskers er afgelopen maandag al zijn, toen men met fase één van de exitstrategie begon. Vanaf toen zijn mondmaskers onder andere verplicht in het openbaar vervoer.

Wilmès heeft aan iedere buger een mondmasker beloofd, maar kon dit belofte vooralsnog niet nakomen. Ook de deadline van 18 mei – de heropening van de scholen – zal wellicht niet gehaald worden. Het zou kunnen dat pas in juni of juli de bestelling zal geleverd worden. Tegen die tijd heeft iedereen in Vlaanderen al wel een mondmasker gekocht of gebruikt hij het masker dat vlijtige tante Maria in mekaar heeft geknutseld.

“Gooi de handdoek in de ring, en erken dat het fout was om deze belofte überhaupt te maken. De maskers zullen aankomen als iedereen al eentje heeft” zegt Michaël Freilich. Maar Freilich – die zelfs actievoerde voor het parlementsgebouw – stond te roepen in de woestijn. Defensieminister Philippe Goffin (MR) wilde aan kamerlid Freilich zelfs geen informatie verschaffen over de aanbesteding omdat de procedure “confidentieel” was.

De fabrikant van de maskers zal vannacht alleszins heerlijk geslapen hebben.