“Allemaal maar een scheet in een fles.”

Zo klinkt het verweer van Burgemeester Bert Maertens (N-VA) die vrolijk een hart onder de riem van de zorgverleners wilde steken met een straatfeestje. Een olijke buur van de burgemeester had een dj-set met lichtinstallatie op zijn oprit gezet en wilde de mensen uit de zorg – zijn vrouw werkt zelf in de zorgsector – steunen met bier zuipen en harde muziek.

Rond 20 u werd de politie gealarmeerd door een buur die er zich afvroeg of een buurfeestje in tijden van quarantaine wel een goed idee was. Een bedenking die de burgemeester – die ook Vlaams Volksvertegenwoordiger is in het Vlaams parlement – zich niet maakte. “Het was niet meer dan een goedbedoeld initiatief om mensen in de zorg een hart onder de riem te steken”, zegt hij aan de krant Het Nieuwsblad. Hij vond het “hartverwarmend in deze sombere tijden.” De politie zag dat even anders. “Er was een dj, mensen dronken bier en stonden veel te dicht bij elkaar”, klinkt het daar. Na een discussie met de burgemeester legden ze het feestje stil.

Dat ze daar door de bewoners van de Voetbalstraat voor werden uitgejouwd, weerhield de politie niet om een pv op te stellen. Er zullen boetes volgen voor de organisatoren en deelnemers aan het feestje, inclusief de burgemeester. “Ik heb een voorbeeldfunctie, dat besef ik. Dit initiatief was goedbedoeld, maar ik zal het alvast niet meer laten gebeuren.”

Blijkbaar was het niet het enige dj-feestje in Izegem. Volgens WTV waren er in Izegem 8 dj’s dit dit weekend plaatjes draaiden vanuit hun garage. We vonden een filmpje van hoe er dan aan toe gaat. Of je hier als buur vrolijk van wordt, is zeer twijfelachtig. Het is in ieder geval een stevige “scheet in een fles”.

De politievakbond VSOA is niet te spreken over dit incindent en noemt het een regelrechte schande. Er zal in Izegem waarschijnlijk nog een hartig politiek woordje worden gesproken. Op zijn Facebookpagina, krijgt de burgervader er alvast stevig van langs: “Amaai toen ik dit las viel ik van mijn stoel jij moet het goede voorbeeld geven. Is dat nu zo moelijk om in u kot te blijven. Ik hoop niet dat er nu een corona uitbraak is, zou u wel eens duur kunnen komen te staan.” Om er maar eentje te citeren.