“Onmogelijk, er is gewoon niet genoeg plaats.”

Wat gaan we straks met onze vakantie doen? Er vanuit gaande dat de maatregelen zullen versoepeld zijn. Reisbijstandsorganisatie VAB vroeg 14.000 Vlamingen naar hun vakantieplannen en ruim 6 op de 10 denkt dat hij/zij vakantie in eigen land zal moeten nemen. 47 procent van de bevraagden overwegen een kortbijvakantie in eigen land van minstens 4 overnachtingen. 42 procent denkt dan aan de kust en 35 procent kiest voor de Ardennen. Veel meer hebben we dan ook niet te beiden, tenzij ambachtelijke daguitstapjes.

Opgeteld komen we aan 6 miljoen binnenlandse toeristen, waar dat er normaal 3,6 miljoen zijn. Norbert Vanhove, docent toerisme aan de KU Leuven noemt dat “ondenkbaar”. Zelfs als we de buitenlandse toeristen uit de simulatie houden, dan is ons land niet in staat om de helft van haar inwoners een vakantie aan te bieden. In het hoogseizoen kennen onze hotels nu al een bezettingsgraad van 80 procent. 

Er is nog geen rush naar reservaties, maar als straks de maatregelen versoepelen, zou dat snel kunnen omslaan. Men houdt nu al rekening met een explosie van de situatie en met een stijging van de tarieven, al was het maar om de geleden schade in te halen.