De ‘tweede golf’ lijkt te zijn begonnen en hier en daar wordt er al over een nieuwe lockdown gesproken, maar een studie toont aan dat de eerdere lockdown geen levens zou gered hebben.

Zowat de hele wereld – uitgezonderd Zweden dan – ging op slot in een poging om de corona-pandemie in te dijken. Als die lockdowns er niet geweest waren, dan zouden er veel meer dan 625.000 dodelijke slachtoffers wereldwijd gevallen zijn.

Of tenminste: dat is wat algemeen wordt aangenomen. Knappe koppen van de universiteit van Toronto en die van Texas, sloegen de handen in elkaar om dit verder te onderzoeken. Zij namen de vijftig landen waar procentueel de meeste corona-doden te betreuren vielen tot 1 mei, nader onder de loep.

Hun conclusie? De lockdowns hebben ervoor gezorgd dat ziekenhuizen niet (nog meer) overrompeld werden. Maar de onderzoekers ontdekten ook dat dit niet wil zeggen dat de lockdown levens gered heeft.

Ze ontdekten dat het aantal doden eerder te maken heeft met de gemiddelde leeftijd en de algemene gezondheidstoestand in een land, vooraleer de pandemie uitbrak. Vooral overgewicht zou een belangrijke rol spelen. In landen waar er meer obese inwoners zijn, zijn er volgens de onderzoekers meer dodelijke slachtoffers gevallen. Ook in landen met een oudere bevolking, vielen er meer doden te betreuren.

Daarnaast werd per land – uiteraard, want daar draaide de hele studie rond – gekeken hoe streng de lockdown-regels waren. De wetenschappers penden hun conclusie als volgt neer in het vakblad EclinicalMedicine: “Overheidsacties zoals het sluiten van de grenzen, een strikte lockdown en een groot aantal Covid-19-tests gingen niet gepaard met een statistisch significante daling van het aantal kritieke gevallen of de mortaliteit in een land.”

 
 

Gepubliceerd door Stefan Lambrechts

Optimist en liefhebber van mooie natuur, door wiens aderen ook een beetje benzine stroomt.