De Belg heeft tijdens de quarantaine extra coronakilo’s gekweekt, dat is een feit.

Tja, zonder festivals of strandvakanties om je zomerlichaam te showen: wat is het nut van een slank en strak lichaam, denken velen…

Toch is overgewicht geen lachertje. Want tot op een bepaalde leeftijd zorgt je lichaam voor jou, daarna moet jij voor je lichaam zorgen. Een gezonde geest in een gezond lichaam is misschien een torenhoog cliché, maar wel de waarheid. Als je fysiek goed in je vel zit, straalt dat ook af op je mentale gezondheid. 

Maar niet iedereen heeft een sixpack om ‘u’ tegen te zeggen, ondanks de ontelbare crunches en sit-ups. Bollebozen aan de California State University van het departement Physical Therapy hebben daarom een studie uitgevoerd met 21 mannen en vrouwen tussen 23 en 44 jaar oud.

Allerlei buikspieroefeningen passeerden de revue en deze drie oefeningen leverden volgens de wetenschappers het meest zichtbare resultaat op.

Dus wees sterker dan je excuses en begin er aan.

Roll-out met power wheel.

Volgende oefening is eigenlijk gewoon een wiel met een handvat er doorheen en handgrepen aan beide zijden. Gebruik ervan lijkt ook erg eenvoudig… Totdat je het zelf probeert althans. De ab rollout is de ‘basis’ ab roller oefening voor de buik en rug. Deze oefening doe je door op je knieën te gaan zitten met je handen aan de handgrepen. In deze houding rol je zo ver naar voren als je kan (bij voorkeur totdat je borst de vloer raakt), rol de ab roller dan terug naar je knieën.

Knee-ups met straps

Voor de knee-ups heb je ook meerdere mogelijkheden. Zo zijn er speciale apparaten met armsteunen, maar het meest effectief is toch wel de hangende variant; zoals hieronder afgebeeld. Hierbij spreek je net iets meer spieren aan door te hangen en te stabiliseren. 

Reverse crunch inclined 30 graden

Met de reverse crunch train je de rechte buikspieren, ofwel de rectus abdominis en dan vooral het onderste deel. Om een omgekeerde crunch te doen ga je plat op je rug liggen met je handen onder je heupen of op een bankje verhoogd met zo’n 30 graden. Buig je knieën en breng ze naar je hoofd toe, waarbij je ze aan het eind van de beweging iets omhoog trekt. Laat je voeten tot net boven de vloer zakken om de oefening af te maken. 

 
 

Gepubliceerd door Gert Bleus

"Some men see things as they are, and ask why. I dream of things that never were, and ask why not."