… en dat is geen boerenwijsheid, maar wel de conclusie van een wetenschappelijk onderzoek.

De onderzoekers namen de medische dossiers van 65-plussers van over de gehele Verenigde Staten van de voorbije drie jaar onder de loep. Uit een steekproef van 20 procent van de patiënten die in die periode in het hospitaal belandden bleek dus dat, algemeen gesproken, de patiënt een betere overlevingskans had wanneer hij of zij behandeld werd door een vrouwelijke arts. De patiënten hadden ook minder kans om opnieuw opgenomen te worden in het ziekenhuis.

Afhankelijk van de ziekte of aandoening die behandeld werd, was het verschil groter of kleiner. Vooral bij hartkloppingen, longontsteking en acuut nierfalen is het verschil echt significant. Voor blaasontstekingen, maagbloedingen en hartaanvallen was er nog steeds een verschil, maar minder groot. Toch konden de onderzoekers concluderen dat bij zowat alle ziektes behandeling door vrouwelijke artsen tot minder overlijdens leidde.

Hoewel de onderzoekers niet onderzochten wat hiervoor de redenen konden zijn, werd er wel verwezen naar andere onderzoeken waarin dit aan bod kwam. Daaruit blijkt dat vrouwelijke artsen beter scoren op standaardtesten over medische kennis, meer ‘best practices’ toepassen bij behandeling van gelijkaardige gevallen, en vooral ook meer tijd spenderen aan communicatie met patiënten en hun familie. Er zijn natuurlijk genoeg mannen die het goed doen, maar ze bouwen minder snel een band op met de patiënt. Daarnaast hebben vrouwelijke dokters meer oog voor de medische context van een patiënt,  maar ook de omstandigheden waarin een patiënt leeft.

Uiteraard gaat het hier over een Amerikaans onderzoek, het verschil met de toestand in België zou wel eens groot kunnen zijn. 

Gepubliceerd door Gert Bleus

"Some men see things as they are, and ask why. I dream of things that never were, and ask why not."