Neef volgt de kinderloze dictator op.

In december streek de Sultan van Oman, Qaboos bin Said al Said, met 70 man gevolg neer in Leuven. Hij huurde een volledig viersterren hotel – The Fourth – af in het centrum van de stad en wilde zich in het UZ Leuven medisch laten behandelen. Na vijf dagen was de man echter al vertrokken, het hotel werd betaald, het bestelde eten werd aan de liefdadigheidsinstelling, Poverello, geschonken.

De reden waarom de islamitische vorst meteen terug naar zijn land vloog, is met zijn dood nu wel duidelijk geworden. Leuven heeft hem wellicht slecht nieuws gegeven en de 79-jarige Qaboos moest asap naar zijn land terug om zijn opvolging aldaar veilig te stellen.

Vermits Qaboos geen kinderen heeft en officieel geen opvolger heeft aangesteld, besliste een overgangsraad meteen dat zijn neef, de 65-jarige Haitham bin Tariq Al Said, – volgens de vrije interpretatie van de Omaanse democratie – de nieuwe sultan wordt.

Haitham was onder Qaboos minister van Cultuur en bestijgt de troon in woelige tijden. De nieuwe sultan – die bekend staat als een sportfanaat – zou wel eens een belangrijke bemiddelende rol kunnen gaan spelen in het conflict tussen de VS en Iran. Voorlopig is hij niet meer dan  een onbekende man met een tulband die zich verschool in de schaduw van de Sultan.

Het hotel in Leuven is nog even afgehuurd, hij kan nog even langskomen, als hij wil.