Of dat denkt de onderzoeksdirecteur van het Institut national de la recherche agronomique toch.

Op een tweejaarlijkse bijeenkomst in Parijs voor sterrenkundigen van over de hele wereld wordt de zoektocht naar buitenaards leven besproken. De astronomen kwamen ook nu weer tot dezelfde conclusie: niemand heeft, ondanks intensief onderzoek, tot dusver sluitend bewijs kunnen vinden van het bestaan van E.T. Dit geheel volgens de Fermiparadox dus eigenlijk, die stelt dat het statistisch gezien, wegens de oneindige omvang van het universum, erg waarschijnlijk is dat er ergens intelligent buitenaards leven bestaat. Maar het gebrek aan bewijs hiervan, is erg paradoxaal.

Steeds meer wetenschappers beginnen daarom nu de dierentuinhypothese aan te hangen. Deze theorie veronderstelt dat superintelligente aliens liever geen contact met ons opnemen, maar ons wel vanop een afstandje in de gaten houden. Zoals wij naar dieren in een zoo kijken dus. Ook Jean-Pierre Rospars, de honoraire onderzoeksdirecteur van het Institut national de la recherche agronomique (INRA) gaat ervan uit dat dit de meest logische verklaring is voor het uitblijven van buitenaardse respons. Wetenschappers proberen immers al jarenlang op alle mogelijke manieren met intelligent leven op andere planeten of in andere zonnestelsels in contact te komen. Zonder resultaat. Wat volgens Rospars wil zeggen dat de aliens liever niets met ons te maken hebben.

Rospars meent dat er geen reden is om aan te nemen dat de mens het meest intelligente leven is dat er in het universum bestaat. En superintelligente aliens hebben natuurlijk al lang in het snotje dat een botsing van twee verschillende aardse culturen in het verleden steeds nefaste gevolgen heeft gehad voor beide kampen. Het is dus mogelijk dat zij vermoeden dat een ontmoeting met hen een ontwrichtend effect zou hebben op onze samenleving (en misschien ook op die van hen). Vandaar dat ze volgens Rospars liever de afstand bewaren, maar ons wel blijven observeren in een soort van galactische quarantaine, zoals wij ons vergapen aan dieren in een zoo.

Gepubliceerd door Tess Van Linden

Good girls are bad girls that never get caught